Éld át ezt az élményt

Ugorj Tandemet nálunk 4.000 m-ről!

Tapasztalt, szakavatott csapatban
A Gemenci Nemzeti park és a Duna fölött

TANDEMUGRÁS

Zuhanás 4000m magasból

Mi is az a tandemugrás?

Az első megfogalmazása az, hogy egy gyakorlott tandemugróhoz szorosan hozzárögzítve kiugrotok a repülőgépből és 45 mp szabadesés után ejtőernyőt nyit a tandempilóta. Ezután 6-7 perc alatt biztonságosan földet értek.

A második megfogalmazás azonban teljesen más.

Bekattan egy pillanat, valami őrültségre vágysz vagy csak egyszerűen a haverok, barátok vagy épp a kedvesed lep meg egy ugrással. A gondolat, hogy működő repülőgépből 4.000 méter magasból egy ismeretlen emberre bízd az életed, először valószínűtlennek tűnik. A szád kiszárad, az adrenalin felfokozza az érzéseidet és a gyomrod (bár ez nyilván nem látszik Rajtad) a félelem jeleit mutatja. Ez a normális érzés. Aki nem fél, annak nincs is képzelőereje.

Kezdesz megbarátkozni az érzéssel és mire eljön a nap már eggyé válsz a gondolattal, hogy beülj a repülőgépbe és elindulj felfelé. A start utáni feszültség hamar elmúlik, a Gemenci Nemzeti park és a Duna semmihez sem fogható látképe és a nézelődés feledteti az idő múlását, de előbb utóbb elérkezik a pillanat:

Gyere készülünk!” – szól a tandempilóta

és érzed, hogy ez valóban felszólító mód. Hevederek szorosak, szemüveg a fejeden és már nyílik is az ajtó, hogy a következő pillanatban fennakadt hanggal vagy épp teli torokból üvöltve átéld a zuhanás első másodperceit. Az érzés hihetetlen, az adrenalin az egekben és lassan azt is elhiszed, hogy valóban tudsz repülni. Pörgés, forgás majd kicsit stabilabban már nézelődni is tudsz, meglepve látod, hogy a föld bizony gyorsan közeledik. Mielőtt tényleg közel jönne, egy rántást érzel és már nyitott kupolával folytatódik az út. Ha van kedved utazol, ha van kedved irányítod az ernyőt sőt ha további adrenalin löketet akarsz, a kupolával is folytathatod pörgést-forgást egészen addig, amíg valóban közel jön a föld.

Felhúzod a lábad és egy sima földet érés után próbálod eldönteni hogyan tovább? Ujjongva felugrani és a világba kiáltani amit átéltem vagy csak kicsit üldögélve feldolgozni az élményt vagy egyszerűen odaszólni a tandempilótának:

„Mikor megyünk újra?”

Később, amikor a videót visszanézed és látod a haverok arcán az irigységet és az elismerést, akkor jön meg igazán az érzés, hogy ez valójában milyen nagy élmény volt

Rólunk ezt lehet tudni

\

A Hungary Skydive

Kis csapatunk oktatókból, tandempilótákból, kamerásokból, pilótákból és egyéb más területen bizonyított emberekből áll. Nem stílusunk az önfényezés, így gyere el és alkoss képet Magad rólunk. Leírhatnánk, hogy hány ugrásunk van és milyen tökös gyerekek vagyunk, de csak egy számít, hogy Te mit látsz ebből amikor ott vagy. Így most megkérünk arra, hogy az értékelésünket írd meg, ha jó, ha jó! cool

Ha minden erőfeszítésünk ellenére rossz tapasztalatokra tennél szert nálunk, kérlek azonnal szólj, hogy javítani tudjunk rajta.

Ismerd meg Csacsát az egyik tandempilótánkat a lenti gombra kattintva:

Tandemugrás - megérkezés

Egy tandemugrás (előzményeinek és utóhatásainak) története…

Bizonyára már megannyi érdekes, izgalmas vagy épp lelkesítő írást olvastatok, a bátor, először tandemet ugrók tollából…Igen….én is jó párat elolvastam, mielőtt rászántam magam hogy megtegyem. Mielőtt azt hinnétek, hogy egy habókos, vagány fiatal csaj vagyok, akinek hatalmas kaland egy tandemugrás….;)

…hát akkor had világosítsalak fel benneteket, hogy egy kicsit tévedtek…

olvasd tovább Pörgettyű beszámolóját >>>

Peti tandemugrás élménybeszámolója

Olvasd el Peti tandemugrás élménybeszámolóját! Meríts ihletet, bátorságot, kíváncsiságot az élménybeszámolóból és jelentkezz életed egyik legjobb élményére – a tandemugrásra!

„Bakancslistás tétel volt, (mert hogy nem lehet egy ilyen listát elég korán elkezdeni kipipálni) hogy ugorjak egy tandemet legkésőbb a 30. szülinapomon. De azért vannak az embernek értetlen barátai, (és ez persze nem panasz…) akik elintézik, hogy mindig minden másképp alakuljon.”

olvasd tovább Peti tandemugrás élménybeszámolóját >>>

Csacsa a tandempilóta

Miért minket válassz?

Eltekintve a Gemenci Duna elképesztő látványától a levegőből, mert mindent tudunk amit a többi csapat, ráadásul a hangulat is kitűnő! Ha tetszik a nyugodt, „családias” légkör és szereted a biztonságot, akkor nálunk érdemes kilépned a hétköznapokból és kiugranod egy kiválóan működő repülőgépből.

Amennyiben mégis érdekelnek a részletek:

  • Minden hivatalos magyar engedéllyel rendelkezünk.
  • Saját karbantartó szervezetünk van, tehát még másoknak is mi vizsgáljuk be a tandemernyőit.
  • Saját oktatószervezetünk van, tehát más tandempilótáknak és oktatóknak is mi adjuk ki az engedélyeket.
  • Speciális, ejtőernyőzésre kialakított repülőgépünk van amelybe Magyarországon egyedülállóan egy 300 lóerős motor van beépítve, így gyorsan és magasra tudunk emelkedni vele.
  • A repülőnk egy szélesített törzsű gép, tehát kényelmesen tudsz felmenni benne 4.000 méterre.
  • A tandemutasok a terasz elé szállnak le, így közvetlen közelről láthatod a haverod, gyermeked, kedvesed földet érését.
  • Barátságosak, kedvesek, jó arcok vagyunk!

Előre megválaszoljuk néhány kérdésedet

Fizethetem OTP Szép Kárytával a tandemugrás utalványt?

Igen, a tandemugrás ajándékutalványt OTP Szép Kártyával is fizetheted, a megrendelésnél jelezd ezt a szándékod a megfelelő checkbox jelölésével.

Mikortól lehet ugrani?

Általában tavasztól késő őszig, az időjárás függvényében. A részletes leírást itt találjátok: Tandemugrás előkészületek

Hol történik az ugrás?

A Gemenci Duna-Dráva Nemzeti park közvetlen szomszédságában, Őcsény repülőterén, ami az M6-os autópálya mentén található a 147-es kijárónál.

Milyen magasból ugrunk?

4.000 méterről. Tudnánk magasabbra is menni, de ahhoz már oxigén ellátás is kellene a Hatósági szabályok szerint.

Milyen ruhában jöjjek?

Lehetőleg kerüld a magas sarkút és a nagyestélyit. Viccet félre téve, kényelmes ruha, lehetőleg sportcipő. Az ugróruhát, amit erre rá tudsz venni, azt mi adjuk.

Ugorhatok-e szemüvegben?

Természetesen, hiszen van olyan szemüvegünk, amit arra rá tudsz venni.

Hány éves kortól-hány éves korig ugorhatok?

Ha magasabb vagy 140 cm-nél, akkor nincs korhatár. Ha alacsonyabb, akkor is mindegy hány éves vagy, nem ugorhatsz, mert a hevederek így vannak tervezve. Amennyiben még nem vagy 18, szülői hozzájárulás kell.

Milyen súllyal ugorhatok?

FONTOS!
Az ugrók súlyhatára 95 kg és maximum 29-es BMI (Testtömeg index)
Tehát 95 kg súllyal nem lehetsz alacsonyabb 180 cm-nél.

BMI táblázat

Mivel ez a maximális biztonság érdekében van, szigorúan betartjuk. Ne legyenek kétségeid, ha úgy érezzük nem férsz bele, ráállítunk a mérlegre. Ha a megbeszélt időpontban a helyszínen derül ki, hogy nem férsz bele, nem jár vissza pénz!

Ezen képlet szerint számoljuk a testtömeg indexet:

BMI számítás képlete

Segítség a számoláshoz: A példában egy 176 cm-es 80 kg-os ember BMI-ét számítjuk ki. Ha a Te végeredményed nagyobb mint 29, nem tudunk biztonsággal lehozni a földre, tehát nem megyünk fel Veled ugrani.

BMI számítás minta

Mennyivel zuhanunk és mennyi ideig tart az ugrás?

A szabadesésénél az elején 300 km/h körüli a zuhanási sebesség, majd a stabilizáló ernyő nyitása után kb. 200-240 km/h körül van a zuhanás. Ha nem kérsz külső kamerást, természetesen meg lehet tartani a 300 km/h sebességet egészen a nyitásig, de így a szabadesés ideje lecsökken kb. 30 másodpercre.

A szabadesés kb. 45 másodperig tart. Utána az ereszkedés további 6-7 perc, tehát maga az ugrás kb.7-8 perc.

Mit kell csinálnom a földet éréskor?

Felhúzni a lábad. Ezen kívül mindent a tandempilóta csinál.

Vihetek-e telefont vagy kamerát az ugráshoz?

Hát azt nem. Nem irigység vagy üzleti megfontolás miatt, hanem azért mert egy „kósza” (értsd: elejtett, félrecsúszott, beakadt stb…) telefon vagy kamera, nagy zűröket tud okozni és mi nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a lehető legbiztonságosabban hozzunk le Téged.

Mit egyek-igyak ugrás előtt?

Amennyiben nem érzékeny a gyomrod akkor szinte bármit, de az ugrás előtt közvetlenül (1-2 órával előtte) már akkor sem nagyon tanácsos. Az is fontos, hogy ne éhgyomorra gyere, mert az izgalom, adrenalin miatt, kevésbé fogod megélni az élményt mert ha leesik a vércukorszinted, az okozhat problémákat. Az alkohol azért egyáltalán nem tanácsos az ugrás előtt legalább 6-8 órával, mert annak a hatása okozhat „felkavaró” élményeket.