Gondolom nem meglepő, hogy egy technikatörténeti cikket írtam. Először valójában a tandemugrásnál használt magasságmérőről akartam írni. Utána jött a búvár komputer, de annyi érdekes, meglepő dologra bukkantam kutatásaim közben, hogy egy cikksorozat lesz belőle.

Az óra története

Az idő mérése egyidős az emberiséggel. Az őskor időmérése egyszerű volt: nappal és éjszaka. Ennél pontosabb egység nem is kellett. Ahogy szerveződött a társadalom, úgy lett egyre fontosabb a pontos idő. A társadalmi és tudományos igények keltették létre az órát.

Első megnyilvánulása a napóra volt. Az óra története technikai értelemben ezzel az eszközzel kezdődik. A nap mozgását az égen, a bot árnyékával jelölték. A hajnaltól a napnyugtáig terjedő időszakot 12 egyenlő részre osztották, és már lehetett is mérni az időt.

Joggal merül fel a kérdés: miért pont tizenkét részre? Itt tesszük az első kitérőt, (lesz néhány) hogyan alakult ki az óra, mint időegység? Ha hihetünk a mondáknak, az első időmérési egység a másodperc volt. Eszközök nélkül, a legkisebb mérhető egység a szívdobbanásnyi idő azaz egy másodperc. A percnek és az órának a 60-as rendszere babilóniai örökség.

24 órás óra

24 órás napfelosztás

A 24 órás napfelosztás viszont már a sumérok érdeme. A 24 óra tulajdonképpen 2 12 órás fél napból jött össze, míg a 12 óra az akkori számrendszer alapjaként adta magát. (Most jön a kitérő a kitérőben: A 12-es számrendszer megelőzte a 10-est lényegesen. Az emberek egy kézzel számoltak, méghozzá úgy, hogy a hüvelykujjukkal számolták az ujjperceiket. Mivel 4 ujj maradt, ujjanként 3 ujjperccel, máris kijön a mágikus 12-es szám. Itt jegyzem meg, hogy ez a számolási mozdulat az eredete annak, ahogy az ujjak összedörzsölésével mutatjuk a pénzt mint fogalmat.) Így már szinte adja magát a 12 hónap is. Ezzel kialakult az egységes 24 órás nap, de nem vált egységessé a számolása. (Újabb kitérőként említem meg, hogy a földön még a mai napig is másképpen számolják az időket különböző területeken.) Volt ahol a nulla óra napkeltekor, volt ahol napnyugtakor és volt ahol délben érkezett el.Csak az érdekesség kedvéért:

A régi Babilóniában és sokáig a középkorban 6-kor volt dél és 12-kor napnyugta! Lugánóban még érdekesebb volt az óraállítás, hiszen minden nap napnyugtakor be kellett állítani nulla órára, hiszen a naplemente volt az éjfél. Ennek az volt az értelme, hogy könnyen leolvasható volt, hogy mennyi idő van a világosságból. (Néhány helyen Európában még a XIX. Században is alkalmazták…)

Tengerészeti napóra, iránytűvel

A legkorábbi napórák

Térjünk vissza az órákhoz. Napóra. A legegyszerűbb  időmérőeszközünk. Hátránya, hogy felhős időben használhatatlan. 

Legkorábbi    bizonyítékot kr.e. 3. évezredben találunk egy    mozaikképen, amin  Thálész éppen egy napórát szerkeszt.

Thálész napórát szerkeszt

A napórák működése

Elsőre egyszerűnek tűnik ez az eszköz. Egy bot vagy rúd amelyik napfényben mutatja az árnyékát. Az árnyék hosszából és elhelyezkedéséből megmondható a pontos idő. A valóság ennél lényegesen bonyolultabb hiszen a nap pályája amit az égen leír a föld különböző helyeiről más és más. Hogy csak a két végletet említsem, az egyenlítőre két napóra kell, egy tavasztól-őszig egy másik pedig ősztől-tavaszig. A sarkköröknél pedig a napóra 6 hónapon keresztül mutatja folyamatosan az időt, így a napokat is csak nehezen lehet leolvasni, nem az órákat perceket. A föld többi részén azonban elég jól használható, ha süt a nap.

Mielőtt egy kézlegyintéssel elintéznénk a napórát, pár érdekes tény:

– A vikingek napóra segítségével navigáltak a tengeren.

– A XIX. Század közepéig a legelterjedtebb órafajta volt.

– A mai napig vannak akik használják, sőt a Magyar csillagászai Egyesületnek van napóra szekciója.

A hordozható verziója keresett ajándékcikk világszerte a mai napig. (A képen)

Hordozható napóra

– Típusait tekintve 15-öt találtam én, de feltételezem ennél sokkal több is van.

– Magyarországon 2004-ben!!! Jegyeztek be szabadalmi jogot percre pontos napórára! (A képen)

Budapesten 37 épített napórát találtam.

– A bonyolultabb napórák nemcsak az időt, hanem a dátumot is megmutatták.

Egyébként mindenkinek van egy  „hordozható napórája”, ami mindig kéznél van és a használata is igen egyszerű.

Épített napóra
Kézi napóra

“Hordozható” napóra

A kéztartást a képen látjátok, a leolvasása trükkös kissé. Nem azt mutatja, hogy hány óra van, hanem azt, hogy mennyi idő telt el napkeltétől és mennyi van még napnyugtáig.

Ezt hívták a „pásztorok órájának” ami nem ugyanaz mint a pásztoróra.

(Kis kitérő: A klasszikus “pásztoróra” tükörfordítás a német Schäferstunde, vagy a francia heure de berger alapján. A kifejezések a rokokóban keletkeztek, amikor a klasszikus ókori pásztorköltészet „felújításával” divatba jött a pásztoridill, Ennek az idillnek kifejezetten erotikus töltése volt: a pásztoróra azokat az órákat jelentette, amikor az idilli pásztor a természet ölén hancúrozhatott imádottjával.)

Napórák napjainkban

Az igényesebbeknek persze sokkal szebb és pontosabb órákat is készítenek. A képen látható óra már a világ minden helyén használható hiszen hozzáállítható más földrajzi helyekhez is.

Aki különlegességre vágyik, Magyar gyártótól láttam napórát „potom” 6 millió +Áfa áron…

A napórákról dióhéjban ennyit. Jól látható: a napóra legnagyobb hátránya, hogy éjszaka egyáltalán nem mutatja az időt, így elkezdtek gondolkodni az emberek olyan szerkezeteken, amivel a sötétben is meg tudják mondani hány óra van. Így készültek el a mechanikus órák elődjei a homokórák és a vízórák, de ez már egy másik történet…

"Világóra" - Csuklón hordható luxus napóra

Tandemugrás a Hungary Skydive csapatával - Ugorj velünk!

Tandemugrást tervezel? A legjobb helyen jársz! Akár a következő hétvégére is tudunk neked időpontot adni, de a biztonság kedvéért, ne halogasd a foglalást – telefonálj már most! Foglald le tademugrásod időpontját, éld át a szabadesés szabadságát, csodáld meg a világot egy olyan nézőpontból, amit talán még sosem láttál és lélegezz fel a földetérés után!

Életre szóló élményben lesz részed, amit akár a barátaidnak is megmutathatsz majd, egy sör, vagy egy dupla adag franciakrémes mellett!

Hívj bennünket most!

A búvárkodás története II.

A búvárkodás története a búvárok főbb felszereléseivel folytatódik. A technika fejlődésével egyre több és egyre használhatóbb eszközt fejlesztettek ki az egykori búvárok. A búvárkodás története: A búvármaszk Aki nézett már szabad szemmel a víz alatt, tudja, hogy...

A búvárkodás története I.

A búvárkodás története i.e. 885-ig nyúlik vissza, innen származik az első ábrázolás (asszír domborművön találták) amely a búvárkodást mutatja be katonai csapatok folyón történő átkelése közben. Az első hiteles leírás Hérodotosz művéből való aki egy görög búvár,...