Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy jön össze a tandemugrás és a drónok. Nos, a válasz egyszerű hiszen a tandemugrás és a drónozás is tekinthető hobbinak, de vannak akik magasabb szinten művelik ezeket tevékenységeket, sőt a drónozás már versenysporttá nőtte ki magát. Ebben a sportban úgynevezett versenydrónokat, más néven FPV drónokat használnak a versenyzők. Ráadásul mindkét sport a levegőhöz, a repüléshez kapcsolódik.

A drón a kamerázás jövőjeFPV drón - tandemugrás és a drónok

A repülőgépen van kamera. Még zuhanás közben is lehet jó felvételt csinálni, egy másik ugró fején lévő sisakkamerával, de amikor kinyílik az ejtőernyő, a tandemutas és a pilóta csak a saját kézikamerájára támaszkodhat. Nyilván ez is sokkal több mintha nem lenne felvétel, de mai technika mellett, jogosan felmerül az igény, hogyan lehetne a tandemugrás ezen szakaszában is tökéletes felvételt csinálni, ami visszaadja a tandemugrás élményét az ereszkedés közben is. Itt jön képbe a drón.

Mit tud a drón a tandemugrás során nyújtani?

Ez a kis repülőeszköz szakavatott kézben csodákra képes. Az emelkedési, süllyedési, manőverező képességei, messze maghaladják, a mostani kisgépek tulajdonságait. Könnyebben fordul, lebeg, ha kell és a benne lévő GPS és képstabilizátorral tökéletes képminőséget produkál.
Mivel a súlya kicsi, gyakorlatilag nem jelent veszélyt az ejtőernyősökre. A repülőkkel ellentétben a drón hátrafelé is képes repülni, így érthető miért nézünk ennyire várakozásteljesen a próbák elébe.

Képzeld el, hogy a tandemugrásnál a zuhanás után, amikor már a nyitott kupolával ereszkedsz a föld felé, egy kamera repül előtted, lekövetve a mozgásotokat és rögzít, mindent amíg földet értek. Hollywoodban is megállnák a helyüket ezek a felvételek.
Mivel a drónok ma már bármilyen minőségű kamerával szerelhetők (akár 360 fokos vagy akár 3D kamerával is) a felvétel minősége kiváló lesz.

A tandemugrásról már vannak drónfelvételek?

Eddig ilyen felvételek még nem készültek, de a guruló és a felszálló gépről (persze tisztes távolból) már készültek kiváló felvételek. Tarts velünk egy ilyen felvétel segítségével és járd körbe a Duna-Dráva Nemzeti Parkot felülnézetből! Őcsény szomszédságában található, így ha feljössz velünk ugrani, saját szemeddel is megcsodálhatod ezt a fantasztikus panorámát ,)

Drón felvételeket is lehet tőletek rendelni a tandemugrás mellé?

A tandemugrás és a drónok egyelőre csak nálunk találtak egymásra ilyen szorosan. Az idei szezonban azonban már kísérleti jelleggel, elkezdjük ezeket a felvételeket elkészíteni és ha beválik, a tandemugrás részévé fog válni. Először szeretnénk néhány kísérletet elvégezni „laboratóriumi” körülmények között, azaz profi ugrókkal, ejtőernyősökkel, hogy meggyőződhessünk a drónfelvétel működőképességéről a tandemugrásnál.

Milyen drónokat használunk?

A felvételekhez FPV drónokat, azaz versenydrónokat használunk. Technikai partnerünk, akik a drónokat biztosítják számunkra az FPV Garage csapata, akik a legjobb, legmagasabb technikai színvonalú versenydrónokkal állnak az érdeklődők rendelkezésére. Tőlük hazai raktárról rendelhetsz versenydrónt, vagy akár drón alkatrészeket – és nem kell hetekig várnod a rendelésre, akár már holnap használhatod a kiválasztott eszközt! Ha érdekel a téma nézz szét az FPV Garage versenydrón webshopjában >