Dolly Shepherd

A tandemugrás története: az első ugrás

Ha megkérdezném, hogy mikor volt az első tandemugrás, az emberek többsége azt mondaná, hogy 1980-90-es években. A valóságban viszont sokkal régebben. A tandemugrás története 1908-tól számítható, ekkor történt az első páros ugrás amit tandemugrásnak hívhatunk.

Az első tandem ugrás Dolly Shepherd nevéhez fűződik.

Ez igazából nem volt szándékos tandem ugrás, hanem a véletlen hozta így. Dolly és egy másik lány, trapézos mutatványokkal szórakoztatták a közönséget, egy-egy hőlégballon alján lógva, amikor a társának a ballonja megsérült és nem tudta használni az addigra már rendszeresített ejtőernyőjét, amely megóvta volna a zuhanástól, mivel az leszakadt a ballonról és lezuhant.

Dolly ezt látva odalendült hozzá a trapézzal, elkapta a lányt majd egy kötéllel egymáshoz kötötték a lábaikat és Dolly ejtőernyőjével ketten értek földet. A sors fintora, hogy az ismeretlen lány sérülés nélkül megúszta, de Dolly lebénult.

A hőlégballon ejtőernyője
Dolly Sheperd ugrása

Meghatározó mérföldkövek a tandemugrás történetében

Habár nem volt szándékos vagy megtervezett ugrás és nem is készültek rá, mégis mivel egymáshoz voltak kötve és úgy ugrottak ejtőernyővel, ezt tartják az első tandemugrásnak. Ettől az ugrástól számolódik a tandemugrás története.

A következő mérföldkő 1937 március 20. Jacques Menget and Pierre Raphael készülődnek a franciaországi Guyancourt-ban. Egy M 30-as típusú ejtőernyővel szándékoznak ketten kiugrani. Ez már klasszikusan tandemugrásnak számít, hiszen egy heveder rendszert terveztek hozzá, amellyel a két ugró egymáshoz erősíti egymást, de még ez sem igazi tandemugrás, hiszen a két ugró egymás mellett ér földet.

Jacques Menget and Pierre Raphael
Jacques Menget és Pierre Raphael ugrásának fotója

A tandemugrást egy M 30-as típusú körkupolás ernyővel hajtották végre, sikeresen. A tandemugrás célja még nem a szórakoztatás volt, hanem annak a demonstrálása, hogy vészhelyzetben az ejtőernyősök megmenthetik egymást, ha van olyan hevederük, amellyel össze tudják kötni magukat.

A modern tandemugrás története

Ami a legérdekesebb a történetben, hogy a tandemugrás hevederzete, amivel most a tandem utas összekapcsolódik a tandem pilótával, egyáltalán nem a tandemugráshoz, hanem lovagláshoz lett kitalálva. Mike “BeanPole” Barber az illető neve aki ezt kitalálta és azzal a céllal, hogy barátnőjének a 11 éves fiát, biztonságosan elvihesse lovagolni. Bár ez nem tandemugrás, hanem tandemlovaglás volt, mégis innen számítják a tandem hevederzet megszületését, amely a mostani tandemugrások, tandem ejtőernyőzés sarokköve.

Tandem heveder a 80-as évekből
Tandem heveder

A modern tandemugrás, tandem ejtőernyőzés Bill Booth’s és Ted Strong nevéhez fűződik. Ők alkották meg a mai, modern tandemernyőket, ők fejlesztették a hevederzetet, kupolákat. Tulajdonképpen ők tették lehetővé, hogy a tandemugrás mára egy biztonságos szórakozási formává válhatott.

Magyarországra Palotai Nándor hozta be az első tandemernyőt és hevederzetet a 90-es évek elején. A tandemugrás története tartogat néhány meglepetést, többek közt egy hazai kötődésű rendeletet, ugyaniks: Magyarországon a tandemugrás 1997-ig illegális ugrásnak számított.

Tandemugrás a Hungary Skydive csapatával - Ugorj velünk!

Tandemugrást tervezel? A legjobb helyen jársz! Akár a következő hétvégére is tudunk neked időpontot adni, de a biztonság kedvéért, ne halogasd a foglalást – telefonálj már most! Foglald le tademugrásod időpontját, éld át a szabadesés szabadságát, csodáld meg a világot egy olyan nézőpontból, amit talán még sosem láttál és lélegezz fel a földetérés után!

Életre szóló élményben lesz részed, amit akár a barátaidnak is megmutathatsz majd, egy sör, vagy egy dupla adag franciakrémes mellett!

Hívj bennünket most!

A búvárkodás története II.

A búvárkodás története a búvárok főbb felszereléseivel folytatódik. A technika fejlődésével egyre több és egyre használhatóbb eszközt fejlesztettek ki az egykori búvárok. A búvárkodás története: A búvármaszk Aki nézett már szabad szemmel a víz alatt, tudja, hogy...

A búvárkodás története I.

A búvárkodás története i.e. 885-ig nyúlik vissza, innen származik az első ábrázolás (asszír domborművön találták) amely a búvárkodást mutatja be katonai csapatok folyón történő átkelése közben. Az első hiteles leírás Hérodotosz művéből való aki egy görög búvár,...